Tenis de masă - “Memorialul Paneth Farkas” ediția a IX-a, la Apahida

Tenis de masă - “Memorialul Paneth Farkas” ediția a IX-a, la Apahida

În perioada 18-19 noiembrie 2023 are loc la Apahida a IX-a ediție a turneului “Memorialul Paneth Farkas” la tenis de masă. Aproape 200 de jucători sunt așteptați să se întreacă pentru trofeele puse la bătaie la cele patru categorii de concurs. 

Tenisul de masă este un sport care adună tot mai mulți fani și practicanți în Apahida. Primăria Apahida, împrună cu diferiți parteneri din zona acestui sport, organizează periodic competiții în Sala de Sport din Apahida.

Astfel, în perioada 18-19 noimebrie 2023, vom avea la Apahida a IX-a ediție a “Memorialului Paneth Farkas”, unul dintre cele mai cunoscute evenimente ale acestui sport din zona noastră geografică. Doritorii se pot înscrie în una dintre cele patru categorii puse la dispoziție de organizatori: Elite, Open, Avansați și Hobby. Înscrierile se fac pe forumul competiției, aici.

Primăria Apahida pune la dispoziție sala de sport pe care o administrează pentru acest eveniment. Primarul Grigore Fati a declarat: "Observăm cu plăcere avântul pe care tenisul de masă îl face la noi în comună. Avem în fiecare an 3-4 competiții unde de fiecare dată tabloul de jucători este plin. Acesta este și motivul pentru care în acest an am cumpărat 10 mese de joc de nivel profesional", a spus domnul Fati.

Deatalii referitoare la program, reguli și premiile puse la dispoziție pot fi găsite pe pagina de forum a turneului.

Cine a fost Paneth Farkas

Reputat jucător și tehnician specializat în tenisul de masă, Paneth Farkas s-a nascut in anul 1917 la Cluj. Fiind clujean, fostul sportiv a avut mult de suferit atunci când România a pierdut, în 1940, Nord-Vestul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthiste. A fost luat cu trenul de trei ori pentru a fi dus la Auschwitz, la lagărul de concentrare, pentru muncă forţată. Spre lauda sa, însă, tot de atâtea ori a evadat şi a rămas în viaţă

Paneth Farkas a intrat in 1936 in Cartea Recordurilor, dupa meciul cu polonezul Alois Ehrlich, in care un singur schimb de mingi a durat doua ore si 15 minute! Meciul s-a disputat in timpul Campionatului Mondial de la Praga, in care echipa Romaniei a obtinut prima sa medalie, cea de argint.

In cariera sa de jucator de tenis de masa, Paneth Farkas a castigat Cupa Romaniei (in 1935 si 1947), 9 titluri de campion national, in probele de echipe, la "dublu barbati" si "dublu mixt", precum si numeroase titluri de vicecampion la "simplu". In perioada 1934-1954, a fost selectionat, de mai multe ori, in echipa nationala. In aceasta postura, cucereste - la numai 19 ani - medalia de argint, in proba de echipe (alaturi de V. Vladone si M.V. Goldberger), la Campionatele Mondiale din 1936, de la Praga. Era prima medalie obtinuta de tenisul de masa romanesc. De numele si contributia antrenorului Farkas Paneth se leaga cucerirea a 16 titluri mondiale si 32 de titluri europene (la seniori si juniori). Paneth Farkas s-a stins din viaţă în anul 2009, la 92 de ani.

In 1951, i s-a acordat titlul de Antrenor emerit. In 1936, prin Inalt Decret Regal, a fost decorat cu Medalia "Meritul Cultural" pentru Sport clasa a II-a. Federatia Internationala de Tenis de Masa i-a decernat, in 1993, cea mai inalta distinctie, "ITTF Merit Award". In anul 2000, i s-a conferit Medalia nationala "Pentru Merit" clasa a III-a (Hotnews.ro).

Comenteaza