Peste 1.350 de candidaţi vor susţine examenul naţional de rezidenţiat, organizat de UMF "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca

Peste 1.350 de candidaţi vor susţine examenul naţional de rezidenţiat, organizat de UMF "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca
UMF Cluj

Examenul naţional de intrare în rezidenţiat va avea loc duminică, 19 noiembrie 2023, în şase centre universitare din ţară.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă, la care vor participa peste 1.350 de candidaţi, să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidaţi şi organizatori, scrie un comunicat de presă emis de instituție.

Concursul de intrare în rezidenţiat pe post şi în rezidenţiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătăţii, UMF "Iuliu Haţieganu" fiind centru de examinare. Examenul se desfăşoară, în fiecare an, în şase centre universitare din ţară: Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Craiova şi Timişoara. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 4.925 de locuri şi 365 de posturi, pentru care vor candida 10.194 de absolvenţi din întreaga ţară.

La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.353 de candidaţi: 708 absolvenţi de Medicină, 284 de absolvenţi de Medicină dentară şi 361 de absolvenţi de Farmacie.

Specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat, precum şi cifra de şcolarizare pe domenii şi specialităţi pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii. Numărul de locuri şi posturi pe domenii şi specialităţi este stabilit defalcat pe centre universitare, în funcţie de capacităţile de pregătire pe specialităţi ale acestora, de către Ministerul Sănătăţii şi Alianţa Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România şi sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.

Examenul scris va începe duminică 19 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de 4 ore şi se va susţine în trei domenii: medicină, medicină dentară şi farmacie. Acesta se va desfăşura sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidaţii vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se electronic.

Faţă de anii precedenţi, când alegerea unui loc sau post era condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional, începând din acest an punctajul minim a crescut la 65%. Ocuparea locurilor/ posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului obţinut, în limita locurilor/ posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

Pentru a asigura condiţii optime pentru candidaţi, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca a pregătit 14 săli de examen, în mai multe locaţii din Cluj-Napoca: amfiteatrele proprii, amfiteatre ale Universităţii Babeş-Bolyai şi ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

"Examenul naţional de intrare în rezidenţiat este una dintre cele mai importante etape din viaţa unui viitor medic sau farmacist şi din acest motiv, universitatea noastră priveşte cu maximă seriozitate organizarea acestui concurs, acţionând preventiv şi cu responsabilitate în beneficiul candidaţilor. Şi în acest an va fi o concurenţă mare pentru posturile şi locurile scoase la concurs şi le dorim mult succes tuturor candidaţilor. Suntem încrezători că cei mai buni tineri medici şi farmacişti vor găsi în universitatea noastră un mediu propice pentru a-şi construi cariere de succes", a transmis prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca.

La concursurile de intrare în rezidenţiat din anii trecuţi, cele mai multe punctaje de peste 800 şi cea mai mare rată de promovare din ţară, în toate cele trei domenii - medicină, medicină dentară şi farmacie - au fost obţinute de către absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca.

Comenteaza