Proiectul privind sistemul public de pensii, adoptat

Proiectul privind sistemul public de pensii, adoptat

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă, scrie AGERPRES.

S-au înregistrat 85 voturi "pentru", şase "împotrivă" şi 19 abţineri.

Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Potrivit proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Conform actului normativ, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

În cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 - 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 - 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Potrivit unui amendament adoptat al grupurilor PSD şi PNL, contribuabilii sistemului public de pensii sunt şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic şi care datorează contribuţia de asigurări sociale.

Alt amendament adoptat în Comisii şi însuşit de plen stabileşte că sunt considerate ca fiind încadrate în locuri de muncă în condiţii deosebite persoanele care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de anatomie patologică şi prosecturi ale spitalelor, personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică şi al catedrei de biologie celulară precum şi activitatea de anatomie patologică şi prosectură din instituţiile de medicină legală, personalul profesionist operativ de intervenţie, care acordă asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în echipă, cu statut civil, din cadrul instituţiilor şi structurilor care compun Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, cu excepţia compartimentelor de primire a urgenţelor.

Senatorii USR Ştefan Pălărie şi Irineu Darău şi-au exprimat nemulţumirea pentru eliminarea, în plen, din raportul Comisiilor de specialitate, a unor amendamente admise, "printr-o procedură inovativă care contravine Regulamentului Senatului".

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a subliniat că "legea aduce dreptate în sistemul de pensii" şi creşteri pentru majoritatea pensionarilor.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a acceptat că actul normativ votat nu este "cea mai bună variantă posibilă, dar este un pas înainte, datorită faptului că rezolvă anumite inechităţi".

Senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenţia că legea a fost dezbătută într-un timp foarte scurt şi a menţionat că pensii majorate cu 40% vor fi posibile doar prin mărirea taxelor şi impozitelor.

"Legea dă bani din pix pensionarilor, pentru că bani reali nu există. Fie vă împrumutaţi şi puneţi ţara în genunchi, fie o să creşteţi taxele şi impozitele şi o să puneţi mediul mediu privat în genunchi. Promisiunile cu creşteri de 40% nu sunt decât o glumă proastă. (...) Fără surse de finanţare sustenabile, legea aceasta va fi un dezastru pentru români, un dezastru pentru mediu de afaceri, un dezastru pentru seniori şi doar un cadou pentru pensionarii speciali", a spus Pălărie.

Viceliderul grupului UDMR Fejer Lazslo a anunţat votul în favoarea proiectului de lege al senatorilor UDMR, dar s-a întrebat de unde vor fi bani pentru aceste majorări de pensii.

Liderul grupului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a explicat votul de abţinere al colegilor săi de partid prin faptul că legea este "slută, ciuntă, un avorton".

"Legea nu este ce trebuie, nu face dreptate, ci dimpotrivă, păstrează inechităţile, confuziile şi nu există nicio garanţie că va fi aplicată chiar şi aşa", a spus Târziu.

Senatorul PNL Florin Cîţu a atras atenţia că prima creştere a pensiilor prevăzută în proiect, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, oricum ar fi avut loc pentru că acoperă rata inflaţiei pe anul anterior.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Comenteaza